Veel mensen hebben namelijk een eenzijdig beeld van Spanje en met name de Costa Blanca en dat is best jammer. Het Zuid Oosten van Spanje heeft -naast een zeer gezond klimaat (aldus WHO)- echt zo veel méér te bieden qua cultuur en historie. Denk bijvoorbeeld aan de oude steden zoals Cartagena,Murcia en Alicante. Maar ook gastronomie, natuur (Mar Menor,natuurparken) en recreatie. Goede bereikbaarheid via de Luchthavens van Murcia en Alicante is uiteraard ook een pluspunt.

Heeft u ervaring met het Spaanse leven en wilt u genieten aan de Spaanse kust ? Kijk dan naar ons aanbod van nieuwbouw en bestaande huizen. Het kopen van een huis is een andere gelegenheid dan in Nederland. Daarom hebben wij gekozen voor samenwerking met Masa international. Een Spaans makelaarskantoor dat echter geleid wordt door twee Nederlanders (dhr. Rooks en dhr. De Waal)  die zowel de  volledige aankoop procedure alsmede after sales voor uw begeleiden.Met 35 jaar ervaring in Spanje uw betrouwbare partner. Heeft u uw keuze gemaakt, dan kunt u ter plekke gaan kijken naar het huis of het project. U wordt rondgeleid en ondergebracht in een hotel in Torrevieja.

Wat zijn de verschillen met het kopen van een huis in Nederland ?

Kosten Koper

Net als in Nederland bestaat er in Spanje ook "Kosten Koper". Het percentage ligt rond de 9% tot 11% van de aankoopprijs. Het grootste deel hiervan bestaat uit 7,2% overdrachtsbelasting bij bestaande bouw of 7% BTW in geval van nieuwbouw.

De inschrijvingskosten in het "Registro de la Propiedad", het Spaanse equivalent voor het Kadaster in Nederland bedragen ongeveer 0,3% tot 0,7% van de aankoopsom.

De notariskosten komen neer op 0,6% tot 1%. Dit houdt verband met de waarde van de woning. In geval van nieuwbouw dient u rekening te houden met 1% zegelrecht, voor het gemak administratieve belastingen.

Indien gebruik wordt gemaakt van een advocaat moet u deze kosten uiteraard ook budgetteren. Het is in Spanje gebruikelijk dat een onafhankelijke advocaat de documenten controleert en voor u keurt. Ook moet gekeken worden of de grond nog eigendom is van de verkoper en er geen schulden op het object rusten.Bij Masa international gebeurt dat met een nederlands talige advocaat.

Indien u de woning deels met een hypotheek financiert, bent u ook hiervoor kosten verschuldigd aan de bank, de notaris en het kadaster daar er een separate hypotheekakte passeert bij de notaris en de hypotheek in het kadaster dient te worden vermeld. De openingskosten van de hypotheek bedragen doorgaans 1% tot 1,5% van het hypotheekbedrag; de notaris- en registratiekosten en de opmaak van de juridische documenten tezamen ongeveer 2,5% van het hypotheekbedrag.

 

Enkele jaarlijkse kosten voor woningbezitters

Onroerend Zaak Belasting (Impuesto sobre bienes inmeubles): De eigenaar van het onroerend goed betaalt tussen de 0,4% en 0,8% onroerend goed belasting. De percentages zijn per gemeente verschillend.

Het Spaanse huurwaardeforfait: Indien u als niet-resident de woning niet officieel verhuurd bent u in Spanje toch belastingplichtig voor de inkomstenbelasting. U dient 2% over de geregistreerde waarde van uw huis (valor catastral) op te geven voor de Spaanse inkomstenbelasting als een soort huurwaardeforfait.

Patrimonio: Jaarlijkse belasting van 0,2% bij een koopprijs van onder de € 110.000 of 0,3% in geval van een koopprijs boven de € 110.000.

Servicekosten: Dit is van toepassing indien u een appartement of een huis koopt in een urbanisatie. Voor het bijhouden en onderhouden van de gemeenschappelijke onderdelen van de urbanisatie dient u een maandelijkse bijdrage te betalen. De hoogte van de servicekosten loopt uiteen van 50 Euro tot ongeveer 500 Euro per maand in zeer luxe oorden en is afhankelijk van de verleende diensten en voorzieningen. Gemiddeld is het bedrag rond de € 100 per maand.

Water en Electra: Uiteraard is dit sterk afhankelijk van hoe de woning gebruikt wordt. Indien men het gehele jaar aanwezig is komt het bij normaal gebruik ongeveer neer op € 100 per maand. Indien de woning slechts voor eigen gebruik is bestemd is dit veel minder.

Basura (reinigingsheffing): Dit bedrag is per gemeente verschillend, maar komt meestal neer op een bedrag van rond de € 44 per jaar omgeving Torrevieja.

Verzekering: Afhankelijk van de waarde van de woning, de ligging, de beveiliging etc. kost een inboedel- en opstalverzekering bij benadering vanaf € 200 per jaar.